Centovigne, het domein van 100 wijngaarden

Centovigne, het domein van 100 wijngaarden

Centovigne, het domein van 100 wijngaarden

Centovigne, het domein van 100 wijngaarden

Geplaatst op 15-2-2024 door Tom
Centovigne, het domein met de honderd wijngaarden

Het Castello di Castellengo, gelegen op de heuvels van Biella onder het Monte Rosa-massief in het Noorden van de Piemonte, produceert al eeuwen voortreffelijke wijnen. De magie van de wijnen komt van de oude gletsjergebieden waarop de meeste Nebbiolo- en Erbaluce-druivensoorten zijn verbouwd.

Reeds in 1682 is er sprake van wijnbouw in de kelders van Castellengo. Vandaag is het de familie Ciccioni die de traditie herbeleeft. Centovigne, het domein met de honderd wijngaarden.

 

Il Centovigne - 19,28 euro

Er wordt veel zorg besteed aan de vaandeldrager van het domein. Zachte persing van de druiven en fermentatie door inheemse gisten in betonnen vaten bevorderen het fruit en de zijdezachte tannine. Deze wijn kan zijn nobele en opwindende afkomst echter niet verbergen. Net als zijn terroir is deze wijn diep en complex: hij zal krachtig moeten worden belucht zodat hij zich volledig openbaart. Dit is wanneer de geur boeiend is en het materiaal indruk maakt met zijn evenwicht.

De wijn heeft een intense robijnrode kleur en een complex boeket van aroma's van rijp rood fruit, kruiden en houtachtige tonen afkomstig van de rijping in eikenhouten vaten. In de mond is het rijk en geconcentreerd, met goed geïntegreerde tannines en een evenwichtige zuurgraad. De afdronk maakt op ons het meeste indruk! Lang en aanhoudend, lijkt de mooie zuurgraad het rode fruit en de kruiden een eeuwigheid te dragen.

Miranda - 13,43 euro

Erbaluce is een locaal wit druivenras uit Piemonte.

De druiven komen uit een licht heuvelachtig gebied waarvan de bodem bestaat uit zeezand, grind en mergel. De fermentatie gebeurt met autochtone gisten. Maceratie in contact met de schillen gedurende een korte week bij lage temperatuur geeft de wijn een mooie fruitige structuur. De rijping duurt 6 maanden in betonnen vaten vervolgd door een bewaring in fles gedurende 6 maanden vooraleer de wijn op de markt wordt gebracht. Deze wijn combineert vele contrasten waardoor hij de ideale begeleider is van aperitief tot en met wit vleesgerechten. Heerlijk bij slaatjes en gegrilde groenten.

Bleke kleur. De neus is fris, subtiel met het parfum van witte bloemen, perzik en wilde kruiden. Scherpe en precieze aanzet. De kwaliteit en de complexiteit van de wijn wordt bevestigd wanneer je de wijn de kans geeft om een paar graden temperatuur te winnen. Complete en verleidelijke wijn.

Rosso della Motta - 13,43 euro

Een Piemontese Nebbiolo met rijke, rijpe tannines, geparfumeerd met rozen, strak en ruim tegelijk? We willen meer! De druiven zijn afkomstig van 4 percelen met goed gemarkeerde geologische zee- en bergterroirs (löss, mergel, enz.). De wijnmaker past tijdens de vinificatie en rijping zachte technieken toe om het fruit en de stralende kant van de wijn te behouden.

Deze wijn heeft een intense geur van rood fruit, zoals kersen en frambozen, evenals kruidige en bloemige tonen. In de mond heeft deze wijn een medium body, met goed geïntegreerde tannines en een levendige zuurgraad die zorgt voor een mooie frisheid. De fruitige en kruidige smaken blijven hangen in de mond, met een lange en aanhoudende nasmaak.

Weer drie toppers die het assortiment van Wijndomein.be verrijken.
Piemonte, Italië, Erbaluce, Nebbiolo

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!