Le Clos des messieurs - klassebak

Le Clos des messieurs - klassebak

Le Clos des messieurs - klassebak

Le Clos des messieurs - klassebak

Geplaatst op 2-3-2024 door Tom
Le Clos des messieurs - klassebak
Frankrijk leek en beetje uit de gratie in de zoektocht van de markt naar originele wereldwijnen. Op zich nooit slecht om met de voetjes op de grond te komen. Een moment voor de Fransen om te herbronnen.

Bij Wijndomein.be gaan we altijd op zoek naar kwaliteit, dat is wat telt. Deze vonden we Nathalie Lafond, dochter van Claude. Diens vader André startte als loonwerker en kocht wat land in Reuilly, centre Loire. Samen met Claude begonnen ze wijn te maken. Claude was pas 25 toen vader André stierf. Zijn doel was om de herkomstbenaming Reuilly nieuw leven in te blazen na de phylloxera crisis en 2 wereldoorlogen. 

Claude is geslaagd in zijn missie. Inmiddels dragen 225 hectare wijngaarden de AOC Reuilly. Gestart als cooperatieve, bezit de familie inmiddels 25% van de ganse appelation en varen ze een autonome koers. Na de dood van Claude staat dochter Nathalie aan het roer.


Les Grandes Vignes

Nathalie slaagt erin om de delicate Pinot Noir op deze breedtegraad toch perfect tot rijpheid te brengen. Met Les Grandes Vignes, de rode pinot noir, biedt het domein een zeer gulle kant van pinot. De wijn is fris, fruitig, knapperig en bijzonder drinkbaar.
Dieprode kleur. Het parfum van pioenroos en fris rood fruit wordt verheven door een mooie toets van munt. Frisse en open aanzet. Mooi knapperig rood fruit. De rijpe en zijdezachte tannine geeft een elegante wending aan de wijn en leidt ons naadloos naar de royale afdronk.

Le Clos des Messieurs

Deze witte wijn komt van een perceel dat in trek was bij de heren van stand 'les messieurs'. Dit enige perceel van slechts 1 hectare aan sauvignon blanc heeft een bodem die betere rijping van druiven toelaat. De wijn wordt gelagerd op fijne gisten gedurende ongeveer 6 maanden, wat een romig en fris karakter geeft aan deze Sauvignon.

De Clos des Messieurs heeft een lichte kleur die neigt naar citroen met een grijze tint. De neus is verleidelijk en vertoont toetsen van een rijpe Sauvignon Blanc: honing met toetsen van eucalyptus, knoppen van cassis, wit fruit, kweepeer en een smakelijke florale en vegetale toets.

De aanzet is scherp, met aroma''s van sappige kiwi, citroen en kweepeer. Zuivere, kristallijnen structuur die mooi gedreven wordt door knapperige zuurtjes en naadloos tot een lange, verfrissende afdronk overgaat waar eucalyptus en witte peper domineert.

Deze wijn is een echte klassebak, een Sauvignon Blanc die dicht staat bij zijn wortels (hinten van Savagnin en Chenin Blanc zijn merkbaar aanwezig) aan een bijzonder gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

Weer een topper in het aanbod van Wijndomein.be !
Domaine Claude Lafond, le clos des messieurs, les grandes vignes

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!