De Rubicon vertoont een grote charme en drinkbaarheid, ongetwijfeld een resultaat van de hoge Merlot- en Cabernet Franc-compositie. We waren erg voorzichtig met betrekking tot de tanninestructuur, aangezien sommige van de latere Cabs een adstringentie vertoonden die we wilden minimaliseren in de uiteindelijke blend. Prachtige exotische aroma's van pruimen, sandelhout en parfum, maar met een vleugje romige vanille. De smaak is medium bodied met een voorwaartse donkere fruitsmaak van cassis en moerbeiboom gevolgd door een lenige tanninestructuur met sappig fruit. De indruk is er een van lenigheid en gratie in plaats van overweldigende kracht.
Verouderingspotentieel van 15 - 30 jaar, mits de wijn in ideale kelderomstandigheden wordt bewaard.
Blend met 49% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot, 20% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot
Bodem: De Cabernet Sauvignon wordt gekweekt op een laagproductieve, overwegend biotiet gedeeltelijk afgebroken granieten grindbovenlaag die rijk is aan kwarts en veldspaat tot een diepte van ongeveer 600 mm met een ondergrond van leemachtige klei. De Merlot-wijngaarden worden aangeplant op meer kleirijke, maar goed doorlatende bodems om het vocht vast te houden en beschikbaar te zijn voor de wortels van de wijnstokken gedurende de zomer. Er zijn aanzienlijke afzettingen van ijzerrijk lateriet in de Merlot-wijngaarden, wat de fruitdefinitie en het mineraalprofiel van de wijn accentueert. De wijngaard Cabernet Franc is gelegen op zeer goed doorlatende, steenachtige Vilafontes-bodem met ongeveer 20% klei, wat ideaal is voor deze variëteit.
De Petit Verdot staat op Oakleaf 3 bodems op een noordelijk aspect om volledige fenolische rijpheid te garanderen
De kelderdetails. De vintage was over het algemeen later met enige ongelijke rijpheid die te zien was in de latere Cabernets. Er werd besloten om een zeer zachte extractie te oefenen om ervoor te zorgen dat de wijnen niet overdreven tannine of samentrekkend waren. De Merlots waren de ster van de vintage en dus uitgebreide maceratie op onze beste Merlot-tanks die sappige, weelderige wijnen opleverden. De rassen werden apart gefermenteerd met een combinatie van remontage en delistage. De wijnen werden vroeg op vat overgebracht voor malo-lactische gisting in 55% nieuw Nevers eiken, 25% second fill vaten en de overige 20% in oudere Franse eiken vaten. De uiteindelijke blend is een indicatie van de vintage: 49% Cabernet Sauvignon, de laagste in de Rubicon-geschiedenis, met 28% Merlot, wat deze variëteit goed tot uitdrukking brengt in de ongebruikelijke 2016-vintage, 20% Cabernet Franc en 3% Petit Verdot.