Steenberg


Over Steenberg Farm

De eerste boerderij van de Kaap, opgericht in 1682, heeft een lange weg afgelegd vanaf het bescheiden begin.
Slechts 20 minuten van het bruisende hart van de Moederstad, voelt Steenberg zich mijlenver van de wereld.
Steenberg Farm beschikt over het 5-sterren Steenberg Hotel, met 24 kamers die het dictum van ingetogen luxe weerspiegelen, een spectaculair uitzicht en discrete, persoonlijke service bieden.

Het oorspronkelijke landhuis is liefdevol gerestaureerd en uitgeroepen tot provinciaal erfgoed. Hier gaan de legendarische elegantie en tradities van de 17e eeuw harmonieus samen met de meest verfijnde gemakken en gemakken van onze moderne tijd.

Een gevarieerde eetbestemming met twee restaurants wordt aangevuld met een proeverij van bekroonde wijnen in de Tasting Room.
Een visueel spectaculaire en technisch uitdagende 18-holes golfbaan maakt deel uit van het prachtige landschap van Steenberg Farm.

Van Swaaneweide naar Steenberg


In 1682 vroeg Catharina Michelse, ook wel bekend als The Widow Ras, Simon van der Stel om een ​​stuk grond aan de voet van de Ou Kaapse Weg en hij stemde ermee in om 25 Morgen aan haar te verhuren. Nadat hij in 1685 de eigenaar werd van Groot Constantia, vroeg ze hem om een ​​juridische eigendomsakte en in 1688 werd haar een mandaat verleend om "te cultiveren, te ploegen en te zaaien en ook de boerderij onder de stenen berg te bezitten".
Zo kwam wat we nu kennen als Steenberg in het bezit van onze beroemde oprichter.

De oorspronkelijke naam van de boerderij was 'Swaaneweide' - The Feeding Place of Swans. Catharina, misschien overweldigd door heimwee naar de zwanen van haar geboorteland Lübeck, Duitsland, zag de spoorganzen uit het gebied aan voor zwanen. Deze ganzen lopen nog steeds vrij rond op het landgoed, teruggrijpend op Catharina's tijd.
Volgens baron von Rheede, die de boerderij bezocht en een lunch kreeg van "radijs en vers gebakken brood en mooie kool", was Catharina een fel onafhankelijke vrouw, "die op blote rug reed als een indiaan en haar kinderen als Braziliaanse kannibalen!"

In 1695 kocht Frederik Russouw de boerderij. Henning Huising (eigenaar van Meerlust en oom van Adam Tas) en Hugo Goyes waren aanwezig om getuige te zijn van de daad. Russouw was een machtig en welvarend lid van de Burgerraad en hij was het die in 1695 het nieuwe U-vormige huis bouwde. Ook op Swaaneweide maakte hij de eerste wijnen.
Vele jaren later, in 1741, verordende de Verenigde Oost-Indische Compagnie dat Simons Bay elk jaar van mei tot augustus de officiële winterhaven zou zijn, omdat "de noordwestelijke winden in de Tafelbaai onnoemelijke schade en verlies aan mensenlevens hadden veroorzaakt". Omdat Swaaneweide precies een dagreis van de Tafelbaai was en een dagreis van Simonsbaai, betekende dit dat veel reizigers verplicht zouden zijn om op de boerderij te overnachten.

Christina Diemer (de weduwe van Frederik Russouw) werd de ontvanger van de zeer winstgevende activiteit van het leveren van gastvrijheid aan reizigers en proviand voor de vloot. Toen Christina Diemer overleed, erfden haar jongste zoon Nicolaas Russouw en zijn vrouw Anna Maria Rousselet de boerderij. Hij had de boerderij ontvangen voordat Christina stierf en sloot een afspraak om afstand te doen van elke verdere claim op het landgoed. Nicolaas en zijn vrouw hadden de boerderij van 1765 tot 1801. Het was Nicolaas die de mooie nieuwe "Holbol" -gevel aan de voorkant van het oorspronkelijke huis liet bouwen, de enige in zijn soort op het Kaapse Schiereiland.

Toen Nicolaas in 1802 stierf, kocht zijn zoon Daniel de boerderij van zijn moeder, Maria. Door moeilijke tijden en ongelukkige omstandigheden heeft hij het verkocht aan Johannes Adriaan Louw van Fisantekraal (een zwager) en Frederik Anthon Olthoff. De akte van verkoop werd wettelijk verwoord en geknipt en gedroogd en in augustus 1842 verscheen een brief voor de Meester van het Hooggerechtshof, waarin duidelijk werd gesteld dat de verkoop aan de twee schoonzonen, onder wie Johannes Adriaan Louw, was geweest. legaal.

Alle kinderen van Daniel Russouw kregen een contant aandeel en ondertekenden de aanvaarding van een dergelijk aandeel. 
Het Russouw-bloed stroomde echter door de aderen van de Louw-kinderen. Zoon van Johannes Adriaan, de grootste passie van Nicolaas Louw was Steenberg. Hij ging rechtstreeks van school naar de landbouw en zijn drie kinderen - Andrew (architect), Jean en Nicolette - erfden het pand gezamenlijk toen hij stierf in 1976. Steenberg bleef eigendom van de familie Louw tot 1990 toen het werd gekocht door JCI (Johannesburg Consolidated Investeringen), en herontwikkeld tot de glorieuze wijngaard en het hotel dat het nu is.


Graham Beck kocht Steenberg Hotel en Steenberg Winery in april 2005. Steenberg Hotel is sindsdien uitgegroeid tot een complete luxe bestemming, met twee goede restaurants, een bekroonde wijnmakerij, een kampioenschapsgolfbaan met 18 holes, illustere privéwoningen en een wereldklasse spa temidden van het verbazingwekkende natuurlijke landschap van het landgoed.