Almenkerk Chardonnay

27,81

Excl. BTW: €22,98

Prijs in spaarpunten: 80

Excl. BTW:
€22,98
Prijs in spaarpunten:
80
Model:
75 cl
Levertijd:
3-4 werkdagen
Spaarpunten:
3
Merk:
Almenkerk
Bestellen
Omschrijving
We laten het de wijnmakers graag zelf zeggen wink

De druiven waarmee deze wijn gemaakt is, komen allemaal uit hetzelfde blok, genaamd Annabelle naar onze oudste dochter. Dit zandige leemblok bevindt zich op de koudste plek van de boerderij en geeft de Chardonnay-wijnstokken de nodige koude eenheden om jaar na jaar gelijkmatig te ontluiken. De wijnstokken worden gedurende het rijpingsseizoen niet geïrrigeerd, waardoor ze hun wortels dieper moeten graven op zoek naar water. Het blok is gegarandeerd vorst gedurende de winter, zodat het elk jaar gelijkmatig ontluikt en rijpt.

Door het gebruik van NDVI-fotografie en satellietbeelden, hebben we het blok opgesplitst in 2 eenheden die op verschillende dagen worden geplukt om volledige rijpheid te krijgen voor de respectievelijke groeizones.

Plukbeslissingen bij Almenkerk worden genomen door tijdens het oogstseizoen dagelijks de druiven te proeven. Met Chardonnay zoeken we naar fenolische rijpheid met behoud van de natuurlijke zuurgraad die ons koele klimaat ons biedt.

Voorafgaand aan de oogst krijgen we een klein team om de 13 rijen te lopen en trossen weg te gooien die niet perfect gezond of volledig rijp zijn.
Er wordt vroeg in de ochtend geoogst om de druiventemperatuur laag te houden. Alle druiven worden met de hand geplukt in kleine dozen om verdichting te voorkomen. Een zorgvuldige sortering gebeurt in de wijngaard en opnieuw in de kelder. Omdat we in de vroege stadia van het wijnbereidingsproces geen zwavel gebruiken, is de selectie van alleen de gezondste druiven cruciaal. We doen een dubbele sortering in de wijngaard en een laatste sortering in de kelder om zuivere fruitsmaken te garanderen.

De verschillende groeizones worden apart geplukt & gevinifieerd om de blendingbeslissing zo lang mogelijk uit te stellen.

Na zachte persing en koude bezinking, wordt de wijn door zwaartekracht in kleine Franse eikenhouten vaten gevoerd met 25% nieuw hout (225L & 300L) en gelaten om de natuurlijke (wilde gist) gisting te starten. Het voltooien van de gisting kan voor specifieke vaten 3 weken tot 3 maanden duren.

Na de gisting ondergaat de wijn onder regelmatig roeren gedurende 10 maanden moercontact op de grove droesem. Alle batches en vatbehandelingen worden apart bewaard. Elk vat wordt individueel beoordeeld op zijn geschiktheid in ons Almenkerk-assortiment.

De complexe neus leidt met citrus, citroenboombloem, witte perzik en verse kokosnoot, aangevuld met een bloemige toon die de mineraliteit onderstreept. De pittige smaak wordt verzacht door het moercontact, wat leidt tot een aanhoudende afdronk. Typische Elgin-elegantie voor een koel klimaat.

Deze wijn is een aanvulling op vettere en rijke visgerechten als sashimi of bereid, evenals gekookte schaaldieren. Het werkt goed met aangebraden foie gras, complexe salades en de meeste kazen.
Zal de komende 2-5 jaar jeugdig drinken en kan tot 10 jaar worden bewaard.
Tim Atkin-rapport - 91 punten