Beeslaar Pinotage 2018

39,80

Excl. BTW: €32,89

Prijs in spaarpunten: 90

Model:
75 cl
Levertijd:
3-4 werkdagen
Spaarpunten:
4
Merk:
Beeslaar

Omschrijving

Pinotage is een kruising van twee druivensoorten, namelijk Pinot Noir en Cinsaut (vroeger bekend als Hermitage), die in 1924 werd ontwikkeld door professor Abraham Perold terwijl hij hoofd was van de afdeling Wijnbouw en Oenologie aan de Universiteit van Stellenbosch.
Hoewel er nu in andere landen over de hele wereld minuscule aanplant te vinden is, blijft Pinotage het unique selling point van Zuid-Afrika.
De druiven voor de Beeslaar Pinotage zijn afkomstig van een wijngaard van 2,5 ha, gelegen op een zuidoostelijke helling op ongeveer 200 meter boven de zeespiegel, in de nabijheid van de Simonsberg ten noorden van Stellenbosch. Het gebied krijgt ongeveer 650 mm regen per jaar, voornamelijk in de winter. Een van de belangrijkste kwaliteitsfactoren is de zuidoostelijke wind die het grootste deel van de zomer doorwaait, die niet alleen de wijngaarden afkoelt, maar ook de groei van de bushvine-planten beperkt.
De overwegend schaliegronden die in deze wijngaard worden aangetroffen, geven de wijn een uniek aards karakter, terwijl de oude bush-wijnstokken altijd resulteren in een kleinere tros en kleinere bessen, waardoor een wijn wordt geproduceerd met een immense kleur- en smaakconcentratie.
De filosofie van het maken van wijn is eenvoudig: gisting in een open tank in een betonnen tank, waarbij de schillen om de twee uur regelmatig worden verwijderd.
Dit zorgt voor een homogene, lagere temperatuurverdeling door het hele vat om de extractie van ongewenste harde fenolische verbindingen te voorkomen, terwijl het fermenterende sap ook wordt blootgesteld aan meer zuurstof, wat op zijn beurt helpt om de kleur van de wijn te fixeren.
Na 3 dagen wordt het sap van de schillen getrokken, die vervolgens worden geperst.
De wijn wordt vervolgens overgebracht naar eikenhouten vaten van 225 liter, waar malolactische gisting en rijping gedurende een periode van ongeveer 20 maanden zullen volgen.
De Beeslaar Pinotage is altijd een ware uitdrukking van een ongelooflijke wijngaard en toont de kracht en concentratie die afkomstig zijn van deze oude bush-wijnstokken.

WINMAKER Abrie Beeslaar
SAMENSTELLING 100% Pinotage
OORSPRONG Stellenbosch – enkele wijngaard
LEEFTIJD VAN DE WIJNSTOKKEN 25 jaar oude bush wijnstokken I
RRIGATIE Geen – droge land wijngaarden
BODEMTYPE Schalie, eikenblad en afgebroken graniet
OPBRENGST 5 ton per hectare
POTENTIEEL 15 tot 20 jaar vanaf vintage
Alcohol: 14,5°

2018 is één van de droogste jaargangen in de recente geschiedenis. Onweersbuien in december brachten veel stikstof in de wijngaarden, waardoor agressieve groei werd gestimuleerd. De gemiddelde dagtemperaturen waren 20C warmer dan het langetermijngemiddelde, maar zonder noemenswaardige hittegolven. Door koelere nachten konden de wijnstokken herstellen van de harde stress van de warme, droge dagen.
Handgeplukte druiven werden ontsteeld, gesorteerd en gefermenteerd in open vergisters bij 280C. De huiden werden met de hand neergeslagen, elke 2 uur tijdens de fermentatie. Na 3 dagen werd het sap van de schil gehaald. Malolactische gisting en rijping vond plaats gedurende 21 maanden in Franse eikenhouten vaten van 225 liter (40% nieuw).
Complexe aroma's van zwarte bessen, kruiden, zoethout en donkere chocolade domineren de neus. De smaak is zacht en luxueus, met gelaagde smaken van rood en zwart fruit. Een krachtig gestructureerde wijn met elegante, fijnkorrelige tannines en een aanhoudende, droge afdronk.