Boplaas


Hoewel ons verhaal teruggaat tot 1880, toen de eerste brandewijn werd gemaakt in Boplaas door Daniel Nel, voor export naar Londen, is het pas sinds 1980 dat Boplaas in zijn huidige vorm is ontstaan. Als geboren ondernemer was Carel Nel's eerste zakelijke onderneming het kopen van oude kapotte antieke meubels, het laten restaureren en opnieuw verkopen. Na het afronden van zijn BSc-studie wijnmaken, voegde hij zich bij zijn vader op de boerderij. Altijd op zoek naar nieuwe kansen, begon hij al snel een bedrijf voor het drogen van fruit, fruitconserven en jam en na verloop van tijd gebruikte hij de winst om een ​​kelder op de boerderij te bouwen.

Het succes van de Boplaas vrugtehappies (versnaperingen van gedroogd fruit) en ander gedroogd fruit stelde ons in staat om onze ware passie voor het maken van fijne wijnen in de Klein Karoo te volgen. De eerste steen van de nieuwe kelder werd gelegd in 1981 met de eerste Boplaas Estate-wijnen die in 1982 werden uitgebracht. Onze allereerste SA Champion Port werd gemaakt in 1986 en ontving deze felbegeerde titel op de National Young Wine Show.

Tegen het einde van de jaren 80 vestigden we de eerste wijngaarden bij Ruiterbosch in het Outeniqua-gebergte, de eerste site met een koel klimaat in de Zuid-Kaap. Hierdoor konden we Chardonnay, Riesling, Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Méthode Cap Classique (traditionele mousserende wijn op fles) produceren.


In 1992 noemde de Guida ai vini del Mondo, uitgegeven door de Slow Food Foundation, de Boplaas Vintage Port 1989 als een van de 150 beste wijnen ter wereld - een lijst met legendarische wijnen zoals de Chatêaux Margaux 1989, Chatêau Pétrus 1989 en Vega Sicilia Unico 1982.

In 1989 waren we de eerste kelder die een distillatievergunning kreeg, tot groot genoegen van mijn vader, Danie, en we konden de oude koperen ketel stoken en het fijne erfgoed van distillatie voortzetten dat al in 1880 begon. Het resultaat was Zuid-Afrika's eerste Estate Pot Still 5 Year Old Brandy, die in 1994 werd uitgebracht.

Naast de meervoudige SA Champion Ports * en talrijke onderscheidingen voor versterkte wijnen, kreeg Boplaas ook back-to-back de titel van SA Champion Sauvignon Blanc, in 2009 en 2010 op de National Young Wine Show - een werkelijk zeldzame prestatie. Onze tafelwijnen worden ook regelmatig gerekend tot de toppers in lokale wijncompetities.

Onlangs is onze focus verlegd naar het potentieel van de Portugese variëteiten, die we gebruiken bij het vervaardigen van onze Kaapse versterkingen, om fijne tafelwijnen te produceren. Daartoe hebben we Verdelho geplant en de locaties Souzã, Tinta Barocca en Touriga Naçional opnieuw aangelegd, terwijl we de Kaap afzochten op zoek naar oude wijnstokken als aanvulling op ons eigen fruit. Hoewel we een beetje van koers veranderen, blijft onze basis hetzelfde, namelijk het maken van de best mogelijke wijn.

De nalatenschap van de familiale landbouw wordt voortgezet bij Boplaas, met zowel mijn dochters die bij de onderneming betrokken zijn als met vele jarenlange kinderen van werknemers die naast hen werken. Zonder de voortreffelijke inspanningen van alle betrokkenen bij de wijngaard en de kelder, zou ons verhaal inderdaad kort zijn en is het hun taak om het volgende hoofdstuk van onze reis te schrijven.
Boplaas Hanepoot

Boplaas Hanepoot

11,55

Witte wijn met Muscat uit Zuid-Afrika Hanepoot-wijnstokken met een lage opbrengst die dertig jaar.....

Boplaas Tinta Chocolat Tinta Barocca

Boplaas Tinta Chocolat Tinta Barocca

10,55

Rode wijn met Tinta Barocca uit Zuid-Afrika Vervaardigd in een moderne New World-stijl .....